Private accommodation Bol Croatia

O Bolu

Objavljeno na dan: 10/02/2014 od: Vedran

Zlatni Rat CroatiaBol je najstarije obalno bračko naselje. Živi u osami južnih krajolika, u središnjem dijelu južne strane otoka, podno Bolske krune i Vidove gore – najvišeg otočnog uzvišenja i ujedno najvišeg vrha svih jadranskih otoka (778m). Nekoliko se kilometara proteže uz sam morski rub. Bol obiluje privlačnim plažama.

More je pred njim iznimno bistro, prozirni valovi doimlju se poput brušena kristala.

Zapadno od Bola, plaža Zlatni rat jedna je od najvećih i najljepših prirodnih atrakcija Jadrana. Poput jezičca pruža se gotovo pola kilometra u modrinu mora. Raste nanošenjem i taloženjem sitnih šljunčanih oblutaka oko podmorskog grebena. Vršak Zlatnog rata mijenja oblik nastojeći ugoditi volji valova i morskim strujanjima.

Smještaj na BračuS istočne strane Bola, na poluotoku Glavici, u svečanom se miru uzdiže dominikanski samostan. Njegov muzej raspolaže bogatom arheološkom zbirkom te raznovrsnim vrijednim predmetima i slikama. Uz luku je oblikovana urbana jezgra Bola. Ondje se nižu barokni ljetnikovac, Loža sa crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj je smještena galerija umjetnina, župna crkva, pjaceta i Kaštil. Stilske građevine nenametljivo se uklapaju u skladnu cjelinu sklopova kuća izvorne pučke arhitekture.

Zapadna strana mjesta izgrađena je u novije vrijeme. Na predjelima prema Zlatnom ratu smješteni su glavni bolski hoteli.

Bol je lokalitet iznimne maritimne pogodnosti. Njegova obala s mnoštvom kutaka mira i ugode pruža osjećaj velikog slobodnog prostora, stvorena je za meditacijsko opuštanje i za aktivan odmor.

Pod suncem obasjanim proplancima nastanjen je miris ljekovite kadulje i ružmarina, a cvrčanje cvrčaka najdublja je iskonska muzika.

Svaki posjetitelj u ovome kraju može naći djelić vlastita užitka.