Biciklizam i hodanje

Objavljeno na dan: 30/03/2014 od: Vedran

Na zapad

Novo izgađena cesta u smjeru zapada kvalitetnije je povezala Bol s naseljem Murvica, koje se nalazi 3,5 km zapadno od Zlatnog rata i 6 km od centra Bola. Nakon Murvice nastavlja se makadamski put do uvale Farska udaljene cca. 5 km od Murvice. Put je u vrlo dobrom stanju, često se spušta i podiže što čini pojedine dionice sportski atraktivnima. Vozi se kroz borovu šumu, kraj vinograda i maslinika. Pruža se predivan pogled na skrivene uvale i plaže do kojih se može i pristupiti.

Murvica

Murvica Bol BračSelo je bogate povijesti, poznato po glagoljaškim pustinjama. Pruža se pogled na more, plažu Zlatni rat i otok Hvar. Naselje je sačuvalo dosta od svoje izvorne gradnje. Većina kuća nalazi se na 100 metara nadmorske visine, podno kraških špilja na južnim obroncima Vidove gore, dok je nekoliko novijih građevina bliže moru. Mnoge su kuće napuštene te su se tijekom vremena urušile. Raslinje je tipično mediteransko, prošarano brojnim čempresima i agavama. Uz more su krasne šljunčane plaže, koje u sezoni privlače kupače željne intimnije atmosfere od napučenih plaža Bola.

Na zapadnoj strani naselja nalazi se uvala Dračeva luka, zvana i Dračeva uvala. Iznad nje su ostaci samostana.

Pustinja Blaca

šetnje, biciklizam, dodatna ponuda, accommodationDo ermitaža Blaca može se doći sa juga  iz istoimene uvale ili sa sjevera iz pravca mjesta Nerežišća. Staza je prilagođena hodanju jer je riječ o drevnim putevima Bračkih težaka.

Ova mala pustinja ima veliku spomeničku vrijednost. Započela je kao kamenjem ograđena pećina, a pustinjaci su s vremenom nadograđivali prizemnice različitih namjena (kuhinje, podrumi, peći i sl.). U doba blagostanja građene su raskošne višekatnice. 1588. g. izgrađena je i renesansna crkvica, proširena u idućem stoljeću. U crkvi se nalaze 3 barokne pale, također i slike iz mletačke škole 17. st.

Na istok

Prma istoku također imamo stazu za biciklizam i hodanje koja je odnedavno proširena te produžena do uvale Zaograda. Ukupna duljina staza je cca. 4 km. Ova staza ne vodi prema naseljima ali pruža fantastičan pogled na more.